Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, 700 Γερμανοί (25 Απριλίου 1941) αποβιβάστηκαν στο βόρειο τμήμα της Λήμνου και προχωρούσαν προς τη Μύρινα.
Ένα απόσπασμα 20 Ελλήνων χωροφυλάκων, με επικεφαλής τον ανθυπομοίραρχο Γιαννόπουλο, είχαν λάβει εντολή να αντισταθούν και να στήσουν ενέδρα στο 7ο χιλιόμετρο από τη Μύρινα στη θέση «Θέρμα».
Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πρώτο Γερμανό μοτοσικλετιστή. Οι Γερμανοί προσπάθησαν στη συνέχεια να περικυκλώσουν τους χωροφύλακες, αλλά αυτοί κατάφεραν να διαφύγουν από ένα μονοπάτι και έφτασαν στη θέση «Άνω Ζεματά» (Νευγάτη) στο αγρόκτημα «Πετραδερή» του Λεωνίδα Γεροντούδη.
Η μητέρα του Χρυσάνθη και η σύζυγός του Μαρία τους καλωσόρισαν και τους έκρυψαν.
Οι 20 άνδρες έθαψαν το όπλα τους στην Δυτική πλευρά του αγροκτήματος και παρέμειναν κρυμμένοι από τους Γερμανούς επί δύο ημέρας.
Στο μεταξύ, οι Γερμανοί είχαν ενημερώσει όλους ότι, όποιος παρείχε καταφύγιο στους χωροφύλακες θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί επί τόπου. Ο Λεωνίδας Γεροντούδης βρισκόταν στη Μύρινα. Μόλις άκουσε τα νέα, έστειλε αμέσως από την πρωτεύουσα 20 ατομικές του ενδυμασίες και όλα τα άλλα απαραίτητα είδη ιματισμού και υποδήσεως για όλους, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν όλοι σαν απλοί πολίτες.
Το βράδυ της 27ης Απριλίου 1941 ο Λεωνίδας Γεροντούδης, βοηθούμενος από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Μυρίνης κ. Παναγιώτην Λασκαρίδην, έστειλε ένα καΐκι στην παραλία «Νευγάτης», (400 μ. από το αγρόκτημα).
Ο Διοικητής Γιαννόπουλος με δύο άλλους πήγαν στην Λέσβο, άλλοι έφυγαν για την μέση ανατολή και μερικοί έμειναν στην Λήμνο και κρυβόταν σε σπίτια γνωστών ή φίλων, μέχρι το τέλος του πολέμου.
Έτσι διασώθηκε ολόκληρο το απόσπασμα των χωροφυλάκων από τους Γερμανούς.
Το αγρόκτημα «Πετραδερή», όπου κατέφυγε το εξ είκοσι ανδρών απόσπασμα της χωροφυλακής Λήμνου την 25ην Απριλίου 1941 (ημέρα που οι Γερμανοί κατέλαβαν την Λήμνο).